Strömma

Suomen Matkailijaliitto – Matkailuyhdistykset – Helsinki Expert – Strömma

 

Tässä vähän historiaa:

Strömma on entinen Helsinki Expert, Helsingin Matkailijayhdistys ja Matkailijayhdistykset kuuluivat Suomen Matkailijaliittoon. Tässä tulee pätkä Matkailuyrittäjän Maammekirjastani (2005):

”Matkailun kehittäminen oli 1800-luvun loppupuolella aatteellista toimintaa. Suomen Matkailujayhdistys, sittemmin Matkailuliitto perustettiin vuonna 1887 samoihin aikoihin muiden Pohjoismaiden matkailuyhdistysten kanssa. suomi-koli

” Isänmaan tuntemus on isänmaan oikealla tavalla rakastamisen ensimmäinen ehto”,  julisti poliitikko ja lehtimies August Schauman kirjoituksessaan. Matkailijaliiton perustajajäseninä oli tiedemiehiä, poliitikkoja ja muita sivistyksen merkkihenkilöitä, myös naisia kehotettiin tulemaan mukaan toimintaan. Matkailun kehittäminen kiinnosti koko silloista älymystöä, jäseniä olivat mm. Sakari Topelius, poliittiset ja sivistysvaikuttajat Yrjö-Sakari Yrjö-Koskinen ja Uno Cygnaeus, suomen kieliopin kirjoittaja E.N. Setälä, näyttelijä Ida Aalberg, kuvanveistäjä Johan Walter Runeberg, taidemaalarit Albert Edelfelt ja Eero Järnefelt ja sanomalehtimies Eero Erkko.

”Isänmaallisuuden lisäksi terveellinen liikunta ja raittius yhdistettiin osaksi matkailun ja retkeilyn aatetta. Perustajajäseniä oli myös voimistelun ja urheilun aloilta. Matkailijayhdistyksen sääntöihin kirjattiin missio:

” tahtoo sekä maan omissa asukkaissa että ulkomaalaisissa herättää mieltymystä matkustuksiin tässä maassa ja tehdä ne helpoiksi, laajentaaksensa siten sen luonnon ja kansan tuntemista.”

Yhdistyksen käytännön tehtävänä oli ”julkaista matkailuohjeita ja huolehtia kulkuyhteyksien ja majapaikkojen järjestämisestä.”

Valistustyöllä yhdistys yritti siistiä sisävesien höyrylaivoja ja painostaa laivureita pitämään kiinni ilmoittamistaan aikatauluista. Majatalojen syöpäläiset ja haisevat käymälät vaadittiin siivottavaksi.

Matkailuliito otti päävastuun Suomen matkailun kehittämisestä ja markkinoinnista koti- ja ulkomailla. Se rakennutti matkailumajoja, vaikutti teiden parantamiseen ja puuttui koskikalastukseen, jotta ryöstökalastus ei veisi kaikkia kaloja matkailijoilta. Liitto julkaisi ”matkailupropagandaa ja vieraskielistä mainoskirjallisuutta” ja järjesti matkailuosastoja ulkomailla pidettäviin näyttelyihin. ”

Suomen kulkuneuvot: Turisti

Löysin hauskan  historiallisen äänitteen Suomen Kulkuneuvot eli Turisti-kirjan historiasta vuodelta 1962. Matkailijayhdistys julkaisi Turistia 2000-luvulle saakka, kunnes julkaisu siirtyi Editalle ja sitten loppui. Turisti oli matkailualan kokonaisvaltaisesti kattava tietolähde Suomesta ja vähän ulkomailtakin. Se julkaistiin kaksi kertaa vuodessa ja tässä radio-ohjelmassa Turistin toimittajana haastatellaan mm. ulkoministeri Erkki Tuomiojan äitiä, Vappu Tuomiojaa.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/turisti-suomen-kulkulaitoskalenteri#media=12026

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s