
Matkailijan pitää syödä ja matkoilla ruoan pitäisi olla ihanaa, uutta ja elämyksellistä. Aterian pitäisi ylittää odotukset ja aiheuttaa asiakkaassa tyytyväisyyttä ja kiitollisuutta. Afrikan safareilta saatu palaute kertoo, että asiakkaat ovat valmiita kestämään primitiivisiä olosuhteita, pitkiä vaelluksia, ulkovessoja ja vaikka pari päivää ilman suihkua – kunhan eväät ovat kunnolliset. Suomessa nokipannukahvit ja voipaperiin pakatut retkieväät toimivat erinomaisesti.
Matkailuammattilaisten ja herkkuammattilaisten yhteistyö käynnistyy Perho Liiketalousopiston kurssilla maaliskuussa. Tässä linkki: Culinary Tourism- ohjelmaan
Culinary-opastettuja ruokakierroksia
Ruokaan liittyvät opastukset Helsingissä ovat suosittuja ja niitä järjestävät mm. HeathersHelsinki ja Skafur Tour. Ja ruokaopastuksia järjestetään kaikkialla maailmassa – matkalla pitää saada mahdollisuus tutustua kulttuuriin ja maistella paikallista ruokaa: Ruokaretkiä järjestetään New Yorkissa: www.foodsofny.com/, Istanbulissa Istanbul , kaikkialla Espanjassa ja Pohjoisessa esimerkkinä Responsible Travelin koko Pohjois-Kalotille ulottuva culinary-matkaohjelma. Suomessa ruokateemaisia ohjelmia tarjotaan varsin vähän.
Indonesian kiinalaisilla oli nälkä

Opastin viime vuoden helmikuussa perhettä, jotka olivat lentäneet Finnairilla maapallon toiselta puolelta ja olivat matkalla Lappiin. Helsingin pysähdyksen ajaksi he olivat tilanneet ruokakierroksen. Tapasin seurueen; isä, äiti, designia opiskeleva tytär ja hänen ystävättärensä Pohjoisespalla ja heillä oli kova nälkä. He sanoivat: Voimmeko ensin mennä kiinalaiseen ravintolaan syömään ja vasta sen jälkeen ruokakierrokselle. No kyllähän se kävi. Minne mennä? Viime talvena oli vielä vanha Peninsula paikallaan Katajanokalla ja sinne menimme. Interiööri oli aika nuhruinen ja kulahtanut, mutta ruoka oli oikein hyvää ja sitä oli riittävästi. Ja kun asiakkaat olivat kylläisiä, ennen varsinaista culinary-kierrosta he halusivat katsella kaupunkia ja shoppailla.

Kävimme pitkin Esplanadia, Artekin kauniit pöydät ja tuolit olivat kiinnostavia asiakkaiden mielestä samoin Iittalan kattaukset, kauniit aterimet, maljakot ja lasit. Ja Finlaysonin ja Marimekon tekstiilit.

Sesongin herkut
Työväentalon Graniittilinna-ravintolan sesonkiherkkua oli varattu asiakkaille maistiaisiksi: blinejä monilla erilaisilla täytteillä. Ja blinejä sai syödä niin paljon kuin jaksoi:Blinien kanssa tarjoiltiin muikun mätiä, punasipulisilppua ja smetanaa, rouskusalaattia, rapusalaattia, graavisiikahakkelusta ja vuohenjuustoa. Vierellä vielä äkkisuolaista venäläistä kurkkua ja hunajaa dipattavaksi.
Työväentalon Juttutupa on myös merkittävä kulinaarikohde ja siellähän sijaitsee myös se kuuluisa pöytä, jonka ääressä V.I.Lenin on juonut jotain yhdessä Otto-Wille Kuusisen kanssa.

Kuvat: Ulla-Maija Rouhiainen.
Kuva: Kiinalainen ateria, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Chinese_meal.jpg
Helsinki Guide Maarit tekee myös Food Sightseeingia
http://www.toursbylocals.com/Culinary-and-Culture-FoodSightseeing-Tour
TykkääTykkää
Hyvä Maarit. Tule mukaan koulutukseen! t. Ullis
TykkääTykkää