Hanin erikoisopastus Helsingin herkkujen maailmaan

Kauppahallissa

Helsingin Vanha Kauppahalli valmistui 1889, samaan aikaan kuin Gustaf Eiffel rakensi torninsa Pariisiin. Suomalainen arkkitehti Gustaf Nyström oli tutustunut Eiffelin töihin ja oli niistä innostunut. Helsinki-opas Hani osoitti meille kuinka hallin katossa näkyy  Eiffelin tyylisiä rakenteita. (Erään Ylen dokumentin mukaan Eiffel oli ensimmäinen ”palikkainsinööri”, hän osoitti omalla tornillaan, kuinka pienillä rakenteilla, eli pulteilla yhteen liitetyillä teräspalkeilla – pystytään rakentamaan valtavan suuria rakennuksia, joihin aikaisemmin oli käytetty esimerkiksi järeää kiveä. Jos joku löytää Ylen arkistosta tämän filmin, pankaa linkki kiertoon!) 

Kauppahalli rakennettiin torin viereen, koska torin hygieniataso ei sopinut viranomaisten mielestä kaikkien tarvikkeiden myyntiin. Helsingin Kaupunginmuseon seinällä on iso Signe Branderin kuva Kauppatorin elämästä vuodelta 1909.

Kauppahalli oli pari vuotta remontissa ja avattiin kaksi vuotta sitten uudistuneena ja uuteen aikaan koristeltuna. Katiskat valaisimina kertovat työvälineiden, tässä tapauksessa jo kivikaudella, kehitettyjen pyyntivälineiden koristeellisuudesta.

Hani, auktorisoitu Helsinki-opas ja Design-opas Hanna-Leena Halsas-Forsblom, joka on tehnyt pitkän uran matkailualalla, opasti Perho Liiketalousopiston Culinary Tourism-ryhmän ensimmäistä kierrosta eilen Helsingin keskustassa. Hanin blogiin voi tutustua täällä: https://www.hanigo.eu

Ja tässä Hani tarjoilee Suomen toiseksi vanhinta ruokaa, poroa. Se vanhin ruoka oli todennäköisesti hylje, jonka perässä metsästäjät tulivat näille pohjoisille maille jääkauden loppupuolella, melkein 10000 vuotta sitten. Isoista nisäkkäistä seuraavaksi Suomenniemelle tuli peura, poron serkku. Jos haluatte lisätietoja suomalaisten alkuperäisestä ravinnosta, tämä on hauska kirja: Aaltonen, Arkko: Lallin pidot,  https://fi.wikipedia.org/wiki/Lallin_pidot  Nythän paleo-ruokavaliot ovat muotia taas…

Ihanan juuston ihmiskunnalle keksivät todennäköisesti ensimmäiset lampaan ja vuohen kesyttäjät. Maito on täyteläistä ravintoa ja maito on ollut myös suomalaisille tärkeimpiä proteiinin lähteitä. Maidon säilytykseen on keksitty vain muutamia keinoja, mutta ne toimivat edelleen. Äidimaito on parasta lähiruokaa. Maidon hapattaminen ihmisen suolistolle suotuisilla bakteereilla on ihan paras keksintö ja peräisin kymmenen tuhannen vuoden takaa – ilmeisesti Georgiasta – vai mitä Vlada?  Asidofiluksia ja bifiduksia ei tarvitse ostaa apteekista, kun niitä saa jugurtissa ja piimässä ja vaikka hapankaalissa. Nykymaito säilytetään kylmäketjussa ja pastörointi pilkkoo maidon molekyylirakenteen ja lisää säilyvyyttä. Tällainen maito aiheuttaa monille ruoansulatusongelmia. Ollaan palaamassa taas takaisin alkuperäiseen ihanaan maitoon. 

Maitojalosteista juusto on hienostunein muoto, juustobakteerejakin on voikka kuinka monia. Juusto on pitemmällä pitemmällä bakteeritoiminnalla tuotettu kalsium- ja proteiini- ja energialähde, jota nimenomaan liikkeellä olevat kansat ovat vaelluksillaan voineet aikoinaan helposti kuljettaa mukanaan. Miksi juusto lihottaa? No koska siinä on energiaa ja kaikkea hyvää niin pienessä paketissa, ettei sitä saisi syödä kuin viipaleen päivässä. aaaaaarrrrggggh! Maarit vie pois se lautanen!

Savotta-ravintola

Hani vei meidät seuraavaksi Savottaan. Senaatintorilla, paraatipaikalla on hyvin suomalainen paikka, interiööri ei hienostele; käsipyyhkeet ovat lautasliinoina ja astiat ja koristeet autenttisia ja kierrätettyjä. 

Savotan ruoka kertoo metsien miesten ja naisten eväistä ja herkuista. Kuvassa vasemmalla Tasmaniasta Suomeen tullut Heather, joka rakastaa esitellä matkailijoille suomalaista ruokaa: http://heathershelsinki.com/food-tours/ ja katsokaa millaisia arvioita suomalainen ruokamatkailu saa Heatherin ryhmiltä: https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g189934-d6764955-Reviews-Heather_s_Helsinki-Helsinki_Uusimaa.html

Ja Heatherin vieressä eräopas Heidi, joka kutsui opiskelijakollegoitaan tutustumaan omaan tuotteeseensa ja testaamaan kuinka kaikki käytännössä toimii – onko palvelut muotoiltu.  https://www.facebook.com/AdventureApesFinland/?fref=ts Heidi, pane kuvia omaan blogiisi tuotetestauksestasi!

Iittala

Iittala on nykyään osa Fiskarsia, joka on Suomen vanhin teollisuusyritys. Tässä Suomen 100-vuotismallistoa.Kun opas suunnittelee kierrosta, johon sisältyy käyntejä liikkeissä, tuotantolaitoksissa, tms. opas suunnittelee ja sopii käynnit etukäteen. Olisi hienoa, jos opas myös yhdessä liikkeen pitäjän kanssa antaisi asiakkaille jotain hyvää; maistiaisia, näytteitä, kertoisi erikoisosaamisesta tai jopa alennusta joistain tuotteista. Iittalasta oppaatkin saavat alennusta Arabian Iittala-keskuksessa korttia näyttämällä. Kannattaa muutenkin joskus esitellä itsensä kaupoissa ja ravintoloissa, ja kertoa olevansa opas – saa niitä alennuksia, mutta saa myös tietoa ja oppii tuntemaan ihmisiä. Hani kertoi meille kuinka hän on saanut uusia ihania kavereita tehdessään tuttavuutta eri alojen osaajien kanssa. Opashan on siis kaikkien alojen asiantuntija.

Fazer

Hani oli koonnut opastusohjelman suomalaisen vieraanvaraisuusteollisuuden kolmen perustajan, ”kolmen mamun” kehykseen: Fazer, Paulig ja Stockmann.

Kluuvikadun Fasu, Fazer. Kaikilla on tästä muistoja, joten tässä minunkin juttuni: Tulin ensimmäisen kerran Helsinkiin vuonna 1966 helmikuussa, äitini oli kertaamassa farmasiaopintojaan Helsingin yliopistossa ja minä matkustin junalla yksin Vihtarin asemalta – Pieksämäellä itse vaihtaen junaa – Helsinkiin. Minä olen nimittäin kotoisin Savonrannalta, joka on nykyään osa Savonlinnaa. Junassa söin polkkatoffeita ja huomasin että matkalla oli villapuseron kyynärpäähän tullut reikä. Äiti oli vastassa Helsingissä ja hän sanoi: Mennään Fazerille jätskille, sieltä on hyvä aloittaa Helsinkiin tutustuminen. Mutta minulla oli se ongelma villapaidan kanssa, mutta äiti sanoi että kääritään vähän hihaa ylöspäin. Fazer oli iso ja minä olin 12-vuotias. Vajaat kolme kuukautta tämän jälkeen äitini oli kuollut.

Raija nuuhkii suklaata Fazerin myymälässä. Lukekaapa Raijan blogia: https://kevyestiaskeltaen.wordpress.com/2017/03/30/ruokamatkailua-ensimmainen-kattaus/

Raijan teksti on sujuvaa ja asiallista – hän on ammattitiedottaja, joten relax!meidän kaikkien ei tarvitse laittaa bloggausrimaa ihan näin ylös… Ja hienoa, että kaikkien blogit toimivat osana tämän kurssin opetusta!

Hani kertoi meille, että  Fazerin kupolisali on aivan entisessä muodossaan vuodelta1891.  Lukekaa Hannu Väisäsen kirja Koverat ja kuperat (Otava, 2011). Siellä on hillitön kuvaus Fazerin kupolin alta. Tässä lisätietoa Fazerin kahvilasta: https://www.fazer.fi/kahvilat-ja-leipomot/fazer-cafe/artikkelit/tasta-kaikki-alkoi/

Paulig

Paulig on avannut Aleksin ja Kluuvikadun kulmaan kahvilan joku aika sitten ja sinne Hani vei meidät.Pauligin voi esitellä aitona suomalaisena kahvi-ilmiönä. Juhla Mokalle uskolliset suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa väkilukuun suhteutettuna. Pauligin kahvilassa oikea paahtimokoneisto, josta saa kaikkea mielenkiintoista eksoottista maisteltavaa ja haisteltavaa Etiopiasta ja Amerikoista.

Helsingissähän on nykyään ihania kahviloita joka lähtöön. Lukekaa tämäkin kirja: Kahvintuoksuinen Helsinki, jota on ollut tekemässä ihana kollegamme opas Leea Lappalainenhttp://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=962

Hani on ihastunut Sampoon, joka on Pauligin kulman barista ja tietää  kahvista kaiken.

Paulig tietää kahvinsa alkuperän ja se on esitelty tulokerroksen lasivitriinissä niin, että minäkin ymmärsin. Tässä kaverit kuivattavat pestyä raakakahvia.

Ja sitten me lopetimme retken ravintola Kiilaan, joka oli vähän liian meluisa paikka meidän tarkoituksiimme, mutta hienosti Hani jatkoi vinkkien jakamista ja erikoisopastuksen hienouksien erittelyä ryhmissä. Ja kyllä Perho, entinen Helmi Liiketalousopistokin sai Hanilta kiitosta opiskelusta sillä Hanihan on meidän alumnejamme.  Kiitos Hani hienosta keikasta! Skål!

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Hanin erikoisopastus Helsingin herkkujen maailmaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s